JAUTRUMAS GARSAMS ir CALMER: IVANO ISTORIJA

Rugpjūčio 30d. 2021

Ivano istorija

Ivanas dirba Vaikų ligų gydytoju Vaikų Reabilitacijos Ligoninėje “Lopšelis”. Jis sutiko su mumis pasidalinti savo patirtimi ir įžvalgomis apie „Calmer“.

Ivano Istorija

Flare Audio ausų kištukai man padėjo netikėtai.

Aš žinojau, kad žmonės priima sensorinę informaciją įvairiai. Žinojau, kad kai kurių žmonių ausys gali būti labai jautrios, ir, kad jų smegenys gali vargti nuo to. Bet nežinojau, kad tai apie mane.

Panašiai, kaip žmogus gali persivalgyti maistu, ir jam bus bloga, galima persivalgyti sensoriniais stimulais, ir bus bloga. Gal pažįstate, kaip “pampsta galva” darbo dienos pabaigoje?

Iš tikro, galvojau apie savo sūnų. Jis dabar trečiokas. Mes pastebėjome, kad jam labai sunku susikaupti, kai aplinkoje labai daug triukšmo. Jei mokytoja nesuvaldo klasiokų elgesio, ir klasėje per daug garsų, mano vaikui sunku susikaupti. Iki negalėjimo būti patalpoje. Dabar jis jau moka atsiprašyti ir išeiti.

O kol mokykla dar neprasidėjo, nusprendžiau paeksperimentuoti su savimi.

Pirmą kartą įsidėjęs kištukus į ausis buvo neramu, ar tikrai gerai įkišau? Ar taip turi būti? Iš tikro, kai jie vietoje, tai jaučiasi, “įsikimba”. Atsiranda švelnaus spaudimo pojūtis ausyje. Keičiasi garsai – lyg ant galvos uždėtas tuščias akvariumas. Priprantama:)

Pirmą dieną nepastebėjau, kad man kas nors pasikeistų. Ir antrą, ir trečią.

Ketvirtą dieną supratau, kad nesu išsiblaškęs po pietų. Paprastai buvo sumažėjusi dėmesio koncentracija, sunkiau, negu ryte susikaupti, prisiminti, ką dar reikia atlikti. O tą dieną išlikau žvalus iki darbo pabaigos.

Man tai buvo netikėtas atradimas, neįprastas žvalumas. Juk negali žinoti, kad tau kažkas blogai, jei pripratai prie blogos savijautos, nežinai, kaip gali būti gerai.

Jautrios ausys nereiškia vien, kad žmogus aštriau reaguoja į garsus. Jautresnis yra visas garsų analizatorius: ausys, nervai, smegenų kamieno branduoliai ir žievė. Jautrių žmonių smegenys greičiau pavargsta nuo perteklinės sensorinės stimuliacijos, negu kitų žmonių. Ir paskui labiau kenčia. Darbas triukšmingame ofise prilygstamas būsenai, kai esi pastoviai persivalgęs: nei nuotaika gera, nei dėmesio užtenka, norisi pailsėti.

 

Smagu, kai 36-ių atrandi tai, kas trukdė tikriausiai visą gyvenimą. Džiugu, kad galima kažką pakeisti.

 

Ačiū, Flare Audio.

 

Vaikams su sensorinės integracijos sutrikimais, tikėtina, padės nevisiems.
Minusas – tai silikono gabaliukas ausies išorinėje landoje, ir efektas jaučiasi po laiko, ne iš karto – vaikas turi būti labai motyvuotas tai kentėti.

Pliusas – gamintojas garantuoja, kad jei Jūms netiks kištukai – bus galima grąžinti prekę ir atgauti pinigus. Juk tik pabandęs suprasi, ar tai tau naudinga.