JAUTRUMAS GARSAMS ir CALMER: INDRĖS ISTORIJA

Spalio 1d. 2021

Indres istorija

Indrė yra Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ bei Facebook grupės „Mes spektre +18“ narė, turinti autizmo spektro sutrikimą.  Ji sutiko su mumis pasidalinti savo patirtimi ir įžvalgomis apie „Calmer“.

Indrės Istorija

Kaip ir daugeliui autsitiškų žmonių, taip ir man yra būdingas padidintas jautrumas įvairiems sensoriniams dirgikliams, taip pat ir garsams.

Nors ir noriu bendrauti su žmonėmis, dalyvauti įvairiuose socialiniuose renginiuose, vaikščioti mieste nepavargdama ir nejausdama svaigulio ar galvos skausmo, tačiau jautrumas garsams dažnai mano galimybes smarkiai apriboja.

Bendraudama ar būdama triukšmingoje aplinkoje greitai pavargstu, prireikia nemažai laiko norint atsigauti ir vėl grįžti į sensoriškai stimuliuojančią aplinką. Esu išbandžiusi įvairius ausų kištukus, kurie daugiau ar mažiau padėjo man lengviau išbūti itin stimuliuojančioje aplinkoje ar lengviau atsigauti po sensorinės perkrovos. Vis dėlto, visi lig šiol turėti ausų kamštukai arba buvo nepakankamai patogūs, tad nuolat tekdavo jausti fizinį diskomfortą, arba užblokuodavo ne tik aplinkos, bet ir žmonių balsus, todėl norint dalyvauti pokalbyje, visuomet tekdavo juos išsiimti ir vėl justi greitą nuovargį ar galvos svaigimą.

Taigi, norėdama pagaliau rasti sprendimą, kaip galėčiau ilgiau ir dažniau bendrauti su žmonėmis, taip pat žinodama, kad greitu metu man teks dirbti su žmonių grupėmis, pradėjau ieškoti ausų kištukų, kurie leistų ilgiau išbūti stimuliuojančioje aplinkoje nejuntant nuovargio, taip pat būtų patogūs nešioti ilgą laiką ir tinkami mano mažai ausų landai. Taip nusprendžiau išbandyti „Calmer night“ ausų kištukus. Nors aprašyme nurodyta, kad jie skirti naudoti nakties bei vakaro metu, tačiau  po savo patirties galiu patvirtinti, kad jie puikiai tinka ir naudojimui dienos metu, kai norima sumažinti stimulų aštrumą, tačiau tuo pat metu svarbu išlikti budriam, girdėti aplinką.

Calmer, adaptacija ir pokyčiai

Manau, kad prieš perkant „Calmer night“ ausų kištukus svarbu sau atsakyti į klausimą, kokiose situacijose ir kokiu tikslu norime juos dėvėti. Pirmą kartą įsidėjus ausų kištukus atrodė, kad jie visiškai nieko nekeičia, todėl ir neveikia. Tądien dirbau viena namuose, tylioje aplinkoje.

Pokytį supratau tik tuomet, kai vakare susitikau su mama. Įprastai su ja bendraudama jaučiuosi tarytum kas nors sėdėtų mano galvoje ir daužytų ten puodais. Dėl šios priežasties man sunku susitelkti į pokalbį, dėmesį atima nuolatinės pastangos išvengti nepakeliamo garso aštrumo.
Mano džiaugsmui, šįkart mamą girdėjau puikiai, tačiau diskomfortą keliančio garso čaižumo nebeliko.

Supratau, kad pagaliau radau ausų kištukus, kurie man leis drąsiai ir patogiai dalyvauti pokalbiuose, padės geriau sutelkti dėmesį į pašnekovą bei nenuslopins jo balso. Nors pastebėjau, kad su jais patogiau jaučiuosi ir tiesiog žiūrėdama televizorių ar klausydamasi muzikos namuose – garsas mažiau vargina, nėra nemalonus.

Taigi, manau, kad šie ausų kištukai labiau tiks tiems, kurie ieško galimybių kaip sumažinti intensyvios aplinkos stimuliacijos poveikį ir padidinti savo galimybes pilnavertiškai dalyvauti pokalbiuose, išbūti triukšmingesnėje aplinkoje, tačiau gali būti mažiau tinkami tiems, kurie ieško ausų kištukų, visiškai nuslopinančių aplinkos garsus.

Kitas didelis šių kamštukų privalumas – jų patogumas, minkštumas. Kaip jau minėjau, įprastai man labai sunku surasti tinkamus ausų kamštukus dėl mažu ausų landų. Daugelis jų spaudžia, yra pernelyg kieti, krenta, todėl negaliu jų nešioti ilgą laiką. Taigi, šįkart bijodama tos pačios patirties užsisakiau naktinę Calmer ausų kištukų porą – būtent dėl to, kad jie yra pagaminti iš minkštesnio silikono. Labai džiaugiuosi dėl šio savo sprendimo – ausų kamštukus nešioju bene visą dieną, tačiau jie tokie patogūs, kad įprastai net pamirštu, kad esu juos įsidėjusi. Nėra nei spaudimo, skausmo ar kito diskomfortą keliančio pojūčio.

Vienintelis „nepatogumas“, kurį patyriau įsigijusi šiuos ausų kištukus – tai mokymasis taisyklingai juos įsidėti bei kantrybė leidžiant sau priprasti prie naujo pojūčio. Pirmą kartą ausų kištukus įsidėjau netaisyklingai, todėl po kurio laiko pradėjo šiek tiek mausti kairę ausį. Visgi, pažiūrėjusi keletą video, jau pirmą dieną išmokau juos įsidėti tinkamai. Taip pat jau pirmos dienos vakare jaučiau, kad ausis priprato prie naujo pojūčio ir neliko nė minimalaus diskomforto, tik privalumai – ausų kamštukų nebejaučiau, jie padėjo sumažinti intensyvius, aštrius garsus. Taigi, ausų kištukų tinkamas įsidėjimas ir šiek tiek kantrybės, mano atveju, buvo būtini norint pajusti maksimalų jų efektą.

 

Indrė
Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ narė.